Joensuun vasemmiston vaaliohjelma 2021 – oikeus hyvään elämään kuuluu kaikille
Ihmisen arvo ei riipu hänen iästään, sukupuolestaan, asuinpaikastaan tai varallisuudestaan. Hyvään elämään kuuluu, että apua ja tukea saa arjen pienissä ja suurissa käänteissä. Joensuun päätöksenteon tulee olla avointa, ihmisläheistä ja oikeudenmukaista. Yhdessä toimien voimme rakentaa Joensuusta entistä paremman paikan elää, osallistua ja vaikuttaa. Rasismia ja syrjintää ei tule hyväksyä. Pelkän puheen sijaan lupaamme luottamuksesi arvoisia tekoja.
1) Koulutuksella ja sivistyksellä tasa-arvoa ja hyvinvointia
∙ Toimiva ja laadukas varhaiskasvatus- ja koulujärjestelmä on Joensuun vetovoimatekijä.
∙ Hyvä oppiminen tapahtuu pienissä ryhmissä ja sisäilmaltaan terveissä lähikouluissa.
∙ Kouluille tulee taata riittävä määrä oppilashuollon ammattilaisia: koulupsykologeja ja -kuraattoreita, koulunkäynninohjaajia, koulukoutseja ja -talkkareita.
∙ Erityislasten tarpeet on huomioitava varhaiskasvatuksessa ja kouluissa. Integraatio ei saa tarkoittaa säästötoimenpiteitä.
∙ Kouluväkivalta on otettava vakavasti ja siihen on reagoitava heti.
∙ Tunnetaito-opetusta tulee lisätä peruskoulussa ja siihen on varattava riittävät resurssit.
∙ Nuorisovaltuuston työskentelyä on kehitettävä ja Joensuuhun on perustettava lasten parlamentti.
∙ Lähidemokratian toteutumista tulee edistää kokeilemalla aluekohtaista osallistavaa budjetointia.
2) Muutetaan Joensuu, ei ilmastoa – kaupunki ilmastonmuutoksen ratkaisijana
∙ Joensuun tulee olla hiilineutraali vuonna 2025. Tämän jälkeen kaupungin tavoitteena tulee olla kiertotalouteen perustuva hiilinegatiivisuus.
∙ Joensuun on tehtävä energiaviisaita ratkaisuja rakentamisessa ja korjaamisessa sekä panostettava hajautettuun energiantuotantoon. Kaupunki varmistaa, että lämmöntuotannon päästöt saadaan vähenemään, eivätkä valittavat ratkaisut perustu puun massamuotoiseen polttamiseen
∙ Kaupungin on panostettava polttoon perustumattomiin lämmitysmuotoihin, kuten aurinkokeräimiin ja maalämpöpumppuihin.
∙ Tulevalla valtuustokaudella kaupungin on panostettava erityisesti luonnon monimuotoisuuden suojeluun ja edistettävä sitä kaikessa toiminnassaan. Joensuuhun tulee perustaa monimuotoisuuspuistoja, joiden alueet ennallistetaan palvelemaan elonkirjoa, kuntalaisten virkistäytymistä sekä monimuotoiseen luontoon tutustumista.
∙ Joensuun tulee suosia puurakentamista ja panostaa vihreään kaupunkirakenteeseen esimerkiksi puilla ja viherkatoilla.
∙ Joensuun täytyy edistää liikenteen vähäpäästöisyyttä ja parantaa pyöräilyn edellytyksiä koko kaupungin alueella.
∙ Joukkoliikenteen lippujen hintoja täytyy alentaa. Pitkällä tähtäimen tavoitteena tulee olla maksuton joukkoliikenne.
∙ Joensuun maaseutualueilla täytyy kehittää kutsuliikennettä ja yhteiskuljetuksia aidoksi vaihtoehdoksi yksityisautoilulle.
∙ Kasvis-, lähi- ja luomuruokaa on lisättävä kaupungin omissa ruokapalveluissa.
∙ Joensuun täytyy huolehtia kiertotalouden toteutumisesta mahdollistamalla kierrätyskeskuksen perustaminen ja toiminta.
3) Hyvinvointi on kaikkien oikeus – heikoimmista on huolehdittava
∙ Kaikkien hyvinvointi on turvattava koko Joensuun alueella. Sote-palveluiden täytyy olla yhdenvertaisesti kaikkien saatavilla.
∙ Matalan kynnyksen mielenterveys- ja päihdepalveluihin tulee lisätä resursseja.
∙ Joensuun tulee pyrkiä siihen, että terveyskeskusmaksut poistetaan.
∙ Työelämän ulkopuolella olevat on kutsuttava säännöllisesti maksuttomiin perusterveydenhuollon terveystarkastuksiin.
∙ Omaishoitajien jaksamisesta, sijaishoitojärjestelystä ja vapaapäivien saatavuudesta tulee huolehtia. Omaishoidontuen tasoa on nostettava.
∙ Ikääntyneiden kotona asumista on tuettava riittävän laajoilla ja edullisilla kotipalveluilla.
∙ Joensuussa täytyy olla tarpeeksi asukaspaikkoja hoiva- ja hoitokodeissa. Hoitajamitoituksen ja muun henkilökunnan määrän tulee olla riittävä.
∙ Vammaispalveluiden kehittämisessä on tärkeää huomioida ihmisten henkilökohtaiset tarpeet koko Joensuun alueella. Henkilökohtainen apu tulee turvata kaikille sitä tarvitseville.
∙ Matkojen yhdistelykeskuksen (MYK) toiminnan epäkohdat tulee korjata, jotta kyytipalveluiden saatavuus voidaan turvata jokaiselle.
∙ Asunnottomuus on poistettava. Joensuuhun täytyy rakentaa lisää kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja, ja rakentamisen laatuun ja rakennusten kunnossapitoon on panostettava.
∙ Joensuun tulee tarjota maksuton ehkäisy kaikille alle 25-vuotiaille sekä maksuttomat kuukautistuotteet kaikille niitä tarvitseville.
4) Hyvinvointia taiteesta, liikunnasta ja sivistyksestä
∙ Lähikirjastot on säilytettävä. Kirjastoille tulee taata riittävät resurssit, ja kirjastopalvelujen tulee jatkossakin olla maksutta kaikkien saatavilla.
∙ Lasten ja nuorten lukutaidon kehittämiseen täytyy panostaa yhdessä koulujen kanssa. Joensuussa tulee pilotoida lukukummi-toimintaa.
∙ Jokaiselle lapselle ja nuorelle on tarjottava mahdollisuus maksuttomaan harrastukseen.
∙ Joensuun tulee noudattaa isoissa rakennushankkeissa prosenttiperiaatetta, jossa budjetista 1 % käytetään julkiseen taiteeseen.
∙ Kulttuuripalveluiden saavutettavuutta on tuettava kohtuullisella hinnoittelulla. Kaupungin on tarjottava omia tilojaan kulttuuritoimijoiden käyttöön.
∙ Kansalaisopistolle tulee taata riittävät resurssit vapaan sivistystyön järjestämiseen. Kurssit on hinnoiteltava niin, että kaikilla on mahdollisuus elinikäiseen oppimiseen.
∙ Joensuun on turvattava digitaitokoulutus kaikille sitä tarvitseville.
∙ Joensuussa tulee yhdessä Siun Soten kanssa mahdollistaa kulttuurin vieminen myös kotihoidon piirissä oleville kuntalaisille ja hoiva- ja hoitokoteihin.
∙ Joensuun on huolehdittava omista liikuntapaikoistaan koko Joensuun alueella.
∙ Kulttuuri-, liikunta-, ja kansalaisjärjestöjä on tuettava riittävillä järjestöavustuksilla.
5) Kestävää elinvoimaa ja työllisyyttä
∙ Joensuun tulee tehdä elinvoimapoliittinen ohjelma. Keskeistä on määrittää ne keinot, joilla kunta voi tukea elinkeinoja ja teollisten investointien saamista, mutta myös kunnan veto- ja pitovoimatekijöiden määrittelemistä.
∙ Joensuun on luotava elinvoiman ja työllisyyden edellytyksiä kaavoituksella, liikennepolitiikalla, julkisilla hankinnoilla, koulutuksella sekä järjestämällä yrityspalveluita.
∙ Joensuussa tulee lisätä monipaikka- ja etätyömahdollisuuksia.
∙ Joensuun tulee olla hyvä ja vastuullinen kuntatyönantaja. Joensuussa tulee panostaa työntekijöiden työhyvinvointiin ja työssä jaksamiseen nykyistä enemmän.
∙ Joensuun tulee tarjota kesätyöpaikkoja nuorille koko kaupungin alueella.
∙ Kaikissa hankinnoissa tulee huomioida sosiaaliset ja ympäristökriteerit sekä hankintaan osallistuvien yritysten yhteiskuntavastuu. Paikallisuus, esteettömyys ja reilut työehdot on otettava huomioon.
∙ Joensuun täytyy ottaa käyttöön anonyymi rekrytointi.