Tämä on Vasemmiston valtuustoryhmän kuntablogi. Tänne kootaan raportteja ja pidettyjä puheenvuoroja Joensuun kaupunginvaltuuston kokouksista ja tietoa muista ajankohtaisista kuntapoliittisista asioista.
Blogin avaa Antti Saarelaisen pitämä Vasemmiston valtuustoryhmän ryhmäpuhe talousarviosta 2018 kaupunginvaltuuston kokouksessa 27.11.2017.
—–
Arvon puheenjohtaja, hyvät valtuutetut
Vasemmistoliiton valtuustoryhmä tervehtii ilolla subjektiivisen varhaiskasvatusoikeuden palauttamista tällä valtuustokaudella sekä tuntikehyksen korottamisen kirjaamista kaupungin budjettiin ja selvityksien näistä asioista aloittamista.
Lisäksi on hienoa, että nuoriso- ja opiskelija-asuntotuotantoa on saatu lisättyä ja Savonlinnan opettajankoulutuksen siirtyessä meillä on toivottavasti hyvät mahdollisuudet toivottaa heidät tervetulleiksi. Itseäni hieman kylläkin jännittää, että riittääkö meidän liikuntatilamme, kun kaupunkiimme saapuu 900 aktiivista nuorta aikuista.
On hyvä huomata, että päättäjinä olemme valmiita tarkastelemaan tehtyjä huonoja päätöksiä uudelleen ja palaamme nyt lapsiystävällisten kaupunkien joukkoon. On hyvä, että tulevaisuudessa myös Joensuussa jokaisella lapsella on oikeus laadukkaaseen varhaiskasvatukseen ja että koulutuskaupungiksi itseään kutsuva kaupunki panostaa lisää peruskoulutukseen. Tilanne, jossa lapsen oikeudet ovat riippuneet vanhempien tilanteesta työmarkkinoilla tai perheen asuinpaikasta on kestämätön.
Korkeampien voimien väliintuloa odotellessa voimme ajaa omia asioitamme itse ja onkin hyvä, että Joensuu ei ole vain jäänyt odottamaan valtion toimia alueemme työttömyyden taittamiseksi. Tiukassakin taloudellisessa tilanteessa meidän on järkevää panostaa työllisyyteen. Työttömyys on monelle yksilölle ja perheelle suuri tragedia, joka taloudellisen epävarmuuden lisäksi aiheuttaa usein pahoinvointia ja heijastuu koko yhteiskuntaan. Panostamalla työllisyyteen saamme nostettua yhä useampia työelämän piiriin, tarjoamaan mielekästä tekemistä ja suitsimaan talouttamme rasittavia kelamaksujen palautuksia – on parempi panostaa kestävään työllisyyteen, kuin maksaa samat rahat sakkomaksuina valtiolle. Elinvoimaan panostamisessa on tärkeää panostaa erityisesti pienyrityksiin ja niiden toimintaedelletyksien parantamiseen.
Alueemme, ja planeettamme, tarvitsee vastuullista päätöksentekoa ja kestäviä työpaikkoja. On hyvä, että kaupunki jatkaa hiilineutraaliuden tavoittelua vuoteen 2025 mennessä, mutta asiaan tarvitaan entistä tehokkaampia toimia jo tulevina vuosina. On tärkeää, että ilmastonmuutoksen hillitseminen nostetaan koko kaupunkikonsernia lävistäväksi teemaksi ja toimintaohjeeksi. On hyvä, että kaupunki myös uudistaa metsienkäytön linjaansa ja tämän linjan keskiössä tulee olla kestävä käyttö ja metsien monimuotoisuuden turvaaminen, niin lähimetsien kuin talousmetsienkin osalta. Metsästä elävä Joensuu on myös vastuussa metsiensä kestävästä käytöstä.
Kolmas sektori on voimavara Joensuulle ja onkin hyvä, että kaupunki panostaa järjestöjen tukemiseen. Kolmas sektori on osa elävää Joensuuta ja onkin hyvä, että kaupunki lämpimien sanojen lisäksi tukee rahallisilla resursseilla. On myös hyvä, että lähdemme selvittämään kulttuuri- ja musiikkitalon rakentamista ja toivottavasti saamme projektin etenemään mahdollisimman pian. Kulttuurikaupunkimme tarvitsee lisää kulttuuritiloja ja toivottavasti kulttuurikahviloiden purkamisen sijaan saamme tulevaisuudessa niitä lisää.
Uusi kuntalaki lisää tarkastuslautakunnan tehtäviä ja vastuuta muun muassa sidonnaisilmoitusten valvonnan sekä tarkoituksenmukaisuusvalvonnan muodossa.Joensuun kaupungin tarkastuslautakunnan on nykyisillä henkilöresursseillaan haastavaa suoriutua kuntalain sille asettamista velvoitteista eli koko kaupunkikonsernin lain- ja tarkoituksenmukaisuuden tarkastamisesta. Siksi on tarpeen/välttämätöntä perustaa tarkastuslautakunnan alaiseen ulkoiseen tarkastukseen tarkastuspäällikön virka.
Vaikka Joensuun kaupungin maksuosuudet Siun Sotelle on jo päätetty, täytyy Siun Sotesta sanoa vielä muutama sana. On hyvä, että Siun Sote saa ensi vuodelle 1,8 miljoonaa euron lisärahoituksen verrattuna kuluvaan vuoteen. Toki Siun Sote järjestää toimintansa ja taloutensa itsenäisesti, mutta henkilöstöltä ja palveluiden käyttäjiltä on kuulunut järkyttäviä hätähuutoja toimimattomista, epätarkoituksenmukaisista ja jopa kadonneista palveluista. On pöyristyttävää, että työhyvinvointi takkuilee ja palkanmaksuongelmista saa lukea lehtien palstoilta tai kuulla henkilöstöltä mielenosoitusmarssilla. Nämä asiat on korjattava välittömästi. Kuunteleeko vai saneleeko Siun Soten johto tässä asiassa? Vasemmistoliiton valtuustoryhmä vaatii SiunSotelta asianmukaista budjetointia ja Joensuulta tiukempaa omistajaohjausta, jossa kaupungin on otettava aktiivinen rooli.
Kiitämme viranhaltijoita ja luottamushenkilöitä budjetin hyvästä valmistelusta. Hyväksymme budjetin pääosin, mutta ryhmästämme tulee muutama muutosesitys meidän tärkeiksi kokemista asioista.
Antti Saarelainen
Joensuun kaupunginvaltuuston kokous 27.11.2017