Joensuun Vasemmisto on paikalla siellä, missä tapahtuu. 10.–11.10.2015 osallistuimme jälleen innokkaasti Joensuun Kalamarkkinoille ja jututimme markkinaväkeä. Eniten ihmisiä puhuttivat ajankohtaiset hallituksen hyvinvoinnin kiristystavoitteet, mutta kysyimme mielipiteitä myös Joensuun kaupungin palveluiden käytöstä ja laadusta. Kyselyyn osallistui 29 henkilöä, ja tässä vastausten yhteenveto.
Kaupungin palveluista eniten oli käytetty terveys-, kulttuuri- ja liikuntapalveluita. Myös opetus-, vanhus- ja sosiaalipalvelut mainittiin. Vastanneiden joukossa ei ollut tällä kertaa lainkaan päivähoito- tai nuorisopalvelujen käyttäjiä. Käytettyjen palveluiden laatuun oltiin melko tyytyväisiä: laatu arvioitiin keskiverroksi ja hyväksi, vain kolme vastaajaa totesi laadun huonoksi. Myös palveluiden saatavuus todettiin pääosin kohtuulliseksi tai hyväksi. Palveluiden saatavuudessa olisi silti parantamisen varaa, sillä huonoksi tai erittäin huonoksi saatavuuden koki kahdeksan vastaajaa. Erityisesti hammashoitoon pääsy todettiin vaikeaksi.
Hyvinvointivaltion palvelut tulisi pitää vähintään ennallaan ja rahoittaa verovaroin. Näkemyksiä kaupungin palvelujen kehittämisestä koottiin muutamien esimerkkien avulla. Tuloksissa suurempi luku lihavoitu.
1. Päivähoitoryhmiä voidaan suurentaa: Kyllä 2 – Ei 19
2. Päivähoito-oikeus tulee rajata työttömien lapsilta: Kyllä 8 – Ei 11
3. Liikuntaan pitäisi panostaa enemmän: Kyllä 19 – Ei 3
4. Lääkäriin pääsy on helppoa: Kyllä 8 – Ei 15
5. Palveluista pitäisi periä suurempia maksuja: Kyllä 1 – Ei 21
6. Palvelusetelien käyttöä pitäisi lisätä: Kyllä 19 – Ei 2 kpl
7. Joensuun tulevaisuus näyttää hyvältä: Kyllä 8 – Ei 13
8. Palvelut tulee rahoittaa verovaroin: Kyllä 13 – Ei 7
Kaikki eivät vastanneet joka kohtaan, mikä voi olla osoitus siitä, että kyllä tai ei -kysymykset eivät ole täysin toisensa pois sulkevia. Esimerkiksi yksi vastaajista oli sitä mieltä, että päivähoito-oikeus tulee rajata työttömien lapsilta osittain, ja toinen kommentoi lisäksi, että palveluista pitäisi periä suurempia maksuja osittain.
Vuonna 2016 Joensuun olisi erityisesti panostettava vanhusten (19) ja lasten (11) palveluihin, mutta myös eläkeläisten (9), nuorten (7) ja työttömien (6) palveluihin.