VALTUUSTOALOITE 18.6.2012
Joensuuhun toimenpideohjelma pari-ja lähisuhdeväkivallan ehkäisyyn
Sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi 15.3.2005 ”Kenelle lyönnit kuuluvat?” -kuntaoppaan pari- ja lähisuhdeväkivallan ehkäisytyöhön. Sen tarkoituksena on puuttua naisiin kohdistuvaan väkivaltaan. Lisäksi sosiaali- ja terveysministeriö on tehnyt selvityksen naisiin kohdistuvasta väkivallasta ja tasa-arvopolitiikasta vuonna 2009. Naisiin ja miehiin kohdistuva väkivalta poikkeaa toisistaan. Miehiin kohdistuva väkivalta tapahtuu yleensä kodin ulkopuolella ja siihen liittyy yleensä tavalla tai toisella alkoholi. Naisiin kohdistuva väkivalta sen sijaan tapahtuu yleensä kodin seinien sisällä puolison, muun perheenjäsenen tai omaisen toimesta.
Liian usein naisiin kohdistuva väkivalta mielletään yksityiseksi asiaksi, johon yhteiskunnalla tai lähimmäisillä ei ole oikeutta puuttua. Pari- ja lähisuhdeväkivallan ehkäiseminen ja siihen puuttuminen kuuluu kuitenkin kaikille. Pari- ja lähisuhdeväkivalta täyttää rikoksen tunnusmerkit ja on usein yleisen syytteen alainen rikos. Väkivallasta aiheutuu terveydellisiä ja sosiaalisia haittoja sekä taloudellisia kustannuksia niin yksilölle, perheelle kuin yhteiskunnallekin.
Ongelman poistamiseksi tarvitaan lainsäädännön lisäksi paikallisten viranomaisten, kolmannen sektorin ja kuntapäättäjien tiivistä yhteistyötä. Näin saadaan aikaan konkreettisia toimintamalleja, joilla väkivaltatilanteita vähennetään. Paikallisia toimenpideohjelmia on laadittu useissa kunnissa, esimerkiksi Sipoossa (vuonna 2009),
Vaasassa (vuonna 2006) ja Tampereella (vuonna 2005).
Tietoisuuden ja tiedon lisääminen pari- ja lähisuhdeväkivallasta on keskeinen tekijä laaja-alaisen yhteisen vastuun toteuttamisessa. Koulutuksen avulla parannetaan viranomaisten valmiutta tunnistaa väkivaltaongelma, kohdata väkivallan osapuolet ja tarjota heille asianmukaista apua. Väkivallasta puhuminen ja sen näkyväksi tekeminen
on hyvä keino ehkäistä väkivaltaa. Väkivallan ehkäisy tulee sisällyttää osaksi kaikkien hallinnon alojen tavoitteita ja
työkäytäntöjä. Väkivaltaan on puututtava.
Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että Joensuuhun laaditaan pari- ja lähisuhdeväkivallan ehkäisyyn tähtäävä toimenpideohjelma. Mahdollisia yhteystyötahoja toimenpideohjelman laadinnassa voivat olla esimerkiksi sairaanhoitopiiri, oikeusaputoimisto, korkeakoulut, kansalaisjärjestöt, poliisi- ja syyttäjälaitos sekä seurakunnat.
kaupunginvaltuutettu Anni Järvinen