Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että Joensuun kaupungin elintarvikehankinnoissa lisätään tulevaisuudessa lähiruoan määrää ja käytetään jatkossa enemmän oman alueen (kaupungin ja maakunnan) raaka-aineita. Esitämme, että asia selvitetään myös hankintasääntöjen puitteissa.
Kuluttajatutkimuskeskuksen mukaan ruoan alkuperä ja tuotantotavat kiinnostavat kuluttajia yhä enemmän. Yhä useammat yksityishenkilöt haluavat tukea paikallisten yrittäjien lähellä tuotettuja tuotteita. Myös Joensuun kaupungin on kiinnitettävä huomiota elintarvikehankintojensa alkuperään, ekologisuuteen ja eettisyyteen. Ympäristöystävällisyyden huomioiminen on Joensuun seudun hankintatoimen strategian mukaista.
Lähiruoalla tarkoitetaan sellaista ruoantuotantoa ja -kulutusta, joka käyttää oman alueensa raaka-aineita ja tuotantopanoksia edistäen näin aluetaloutta ja työllisyyttä. Lähiruoka on ekologista, koska lähiruoan kuljetusmatkat ovat lyhyitä, pakkausmateriaaleja tarvitaan vähemmän, lisäaineiden tarve vähenee ja ruoka on tuoretta. Lähiruoan suosiminen on taloudellisesti järkevää, koska lähiruoka työllistää ja tukee paikallisia elinkeinoja. Lähiruoka on myös sosiaalisesti kestävää, koska maaseudun elinvoimaisuus sekä maaseudun ja kaupungin vuorovaikutus vahvistuvat.
Lähiruokaa tulee suosia erityisesti kouluissa ja päiväkodeissa. Samalla lapsille ja nuorille voi antaa lisää lähiruokakasvatusta eli tutustuttaa heidät ruoan alkuperään ja tuotantotapoihin. Tämä voi lisätä ruoan arvostusta ja selkeyttää lapsille, miten ruoka oikeasti kulkeutuu ruokapöytään.
Joensuun kaupungin on oltava esimerkillinen lähiruoan käyttäjä. Kaupungin on listattava jo tehdyt toimenpiteet ja luotava selkeät kriteerit siitä, miten lähiruoka käytännössä huomioidaan tulevissa elintarvikehankinnoissa. Lisäksi me aloitteen allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että kouluissa ja päiväkodeissa ryhdytään viettämään säännöllistä lähiruokaviikkoa.
Joensuussa 25.1.2010
Anni Järvinen